En sağlıklı saç bakımı hangisidir? Sağlıklı saç bakımı nasıl yapılır? Tüm detayları ile açıklıyoruz!
Dökülen, zayıf, bakımsız ve sağlıksız saçlar, hepimizin kabusu. Peki buna neden olan etmenleri hiç düşündünüz mü? Saç derimizin pH ve sağlığını pek çok faktör etkiler. Kullanılan kimyasal içerikli saç bakımı ürünleri, hava kirliliği, sudaki mikroplastikler, kireç vb. bu faktörlerden bazılarıdır. Bağırsak sağlığı ve dengeli mikrobiyota da cilt sağlığımızda olduğu gibi saç sağlığımızla da doğrudan etkilidir. Yediklerimiz, içtiklerimiz, uyku düzeni ve egzersiz gibi faktörler, öncelikli gözden geçirilmesi gereken noktalardır. Semptomları baskılayan saç derisi tedavisi ilaçlarından ziyade, bu saydığımız faktörleri düzenleyerek, saçlarımızda daha yavaş ancak kalıcı bir iyileşme sağlayabiliriz.
Peki bunun dışında sağlıklı saç için ne yapmalı? Saç bakımında ve temizliğinde uygulayabileceğiniz sağlıklı alternatifleri sizler için yazdık. Keyifli okumalar! 😊
Sağlıklı Saç İçin Bakım Nasıl Olmalı?
Aşağıda sıralamış olduğumuz bu saç bakımı adımları ile siz de sağlıklı görünen saçlara kavuşabilir, bedeninizden kimyasal ve plastikleri uzak tutabilirsiniz.
1. Saç Temizliği:
Satın aldığınız saç ürünlerinin aslında masum olmadığını biliyor muydunuz? Şampuan gibi saçı temizlemede kullanılan ürünleri satın alırken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle;
Her bitkisel içerikli şampuan masum değildir. Etiket arkasını dikkatlice okuyarak neler içerdiğini gözden geçirmelisiniz.
Etiket içindekiler kısmında metnin son kısımlarında yazan içerikler, şampuanda en az miktarda yer alanlardır. Yani argan yağı içerikli bir şampuan alırken, argan yağı içindekiler kısmının son metninde yer alıyorsa, bu yağ şampuanda yok denecek kadar azdır. Unutmayın!
Diğer taraftan, eğer ki unutkanlığınız var ise vitamin eksikliklerinize baktırmanın yanında, saçınıza ne sürdüğünüzü de gözden geçirmelisiniz. Çünkü bazı şampuan ve saç kremleri, ne yazık ki unutkanlığa yol açan kimyasallar içerebiliyor.
Şampuandan sabuna geçiş yapmak istiyorsanız kostik maddesini, doğru oranlarda kullanan bilinçli üreticilerden yana seçiminizi yapmalısınız. Oranlar doğru dahi olsa her sabun her saça iyi gelmeyebilir. Birkaç deneme ile size iyi gelen sabunu bulabilirsiniz.
Sabuna geçişlerde ortalama 1 aylık bir süreçte saçlarınızda sabuna alışma evresi vardır. Bu süreçte saçınız yıkanmamış gibi görünebilir bu doğaldır.
Sabun, sudaki kireç ile birlikte saçlarınızda sertlik oluşturabilir. Mutlaka sirkeli su ile saç diplerinize birkaç dakika masaj yaptıktan sonra durulama işlemine geçmelisiniz.
Sirke kokusu rahatsız ediyorsa, lavanta sirkesi tercih edebilir veya sirkeli su içerisine aromatik yağ damlatabilirsiniz.
Şampuan dışında karbonat gibi uygulamalarla da saç temizliğinizi sağlayabilirsiniz.
Arzuya göre katı şampuanları da tercih edebilirsiniz.
Atalarımız meşe külü suyu, arap sabunu(zehirsiz) gibi kadim uygulamalarla da saçlarını yıkarlardı. Her ne kadar günlük hayatta pratik uygulama çok mümkün değil gibi görünse de denemekten zarar gelmez bizce. 😉
2. Saç Bakımı:
Saçlarınıza bakım yaparken ise uygulayabileceğiniz saç bakımı adımlarını şöyle açıkladık;
Saçlarınızın hızlı uzaması için lavanta kurusundan yaptığınız çayı, bakım rutinlerinize ekleyebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre; ev yapımı probiyotik yoğurt suyu, saç derisi mikrobiyotasına en yakın mikrobiyotaya sahip. Siz de yoğurt suyunu ayda bir defa saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bunun için yoğurt suyunu masajın ardından saç derinizde 30 dakika bekletip, durulamanız yeterli olacaktır. Ardından normal saç temizliği rutininizi uygulayabilirsiniz. Bu noktada bir sır vermek istiyoruz: Bu bakım ile boyalı saçlar, yeni boyanmış gibi bir görünüme de kavuşuyor. 😉
Saçlarınız hem hızlı uzasın hem de canlı ve parlak bir görünüme kavuşsun istiyorsanız, 1 çay bardağı lavanta kurusunu 1 litre suda 20 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra süzün. (Bu bakımı doğrudan lavanta bitkisinin öz suyu ile de yapabilirsiniz.) Eğer elinizde bir lavanta hidrosolü var ise saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. 30 dakika bekleyin ve kendi saç temizliği rutininizi uygulayın. İşte bu kadar! 😊
Saç egzaması sorununuz var ise yazımızın başında bahsettiğimiz beslenme ve diğer tüm faktörleri gözden geçirmelisiniz. Bununla birlikte lokal uygulayabileceğiniz bakım için; saflık derecesi yüksek defne sabunu, defne yağı, sirke ve lavanta Ayrıca gerçek kemik tarak ile saçlarınızı taramanızı öneriyoruz.
Saç tarağı olarak plastik kullanırsanız saçlarınız hızlı kırılır, elektriklenir. Bunun yerine doğal taraklar (ahşap, kemik) tercih edebilirsiniz.
Saçınıza keratin bakım yaptırmak rutinleriniz arasında var ise size güzel bir haberimiz var. Gerçek kemik taraklar doğal olarak keratin içerir, saçı dipten uca taradığınızda keratini saçlara geçirir. Kemik taraklar, saçlarınıza ömürlük keratin bakım sağlayan bir araçtır.
Gördüğünüz gibi sağlıklı saç bakımı için yapabileceğiniz çok şey var. Elbette ki sıraladığımız bu öneriler dışında pek çok farklı doğal saç bakım önerisi de mevcut. Sırası geldikçe onlardan da bahsetmeye devam edeceğiz. Siz bu esnada dilerseniz, saç bakımı sayfamızdan doğal içerikli ürünlerimizi keşfedebilirsiniz.
Bizi takipte kalın! 😉